29 noiembrie 2024

Cum şi cine numără şi predă buletinele de vot pentru o secţie de votare?

    Pentru cei care nu au făcut niciodată parte dintr-o secție de votare, reiau aici pe scurt ceea ce am explicat deja de vreo 10 ori cunoştinţelor care îmi tot spun că s-a trecut la renumărarea buletinelor de vot pentru că s-ar fi dat prin secţii voturi de la un candidat la altul. 
Redau mai jos pe larg o situaţie dintr-o secţie de votare din Bucureşti, cu respectarea legislaţiei. 
    O secție de votare funcționează cu doi reprezentanți independenți numiţi preşedinte şi vicepreşedinte / locţiitor (care fac parte din Corpul experților electorali, oameni care au experiență în procesul electoral sau care au promovat un examen legislativ în acest sens şi care sunt traşi la sorţi pentru secţiile unde vor activa pe parcursul unor alegeri) și în funcție de specificul votării, de 7 sau 8 membri care provin de la partide politice diferite plus un operator de calculator care nu are culoare politică pregătit de către STS (Serviciul de Telecomunicații Speciale). La această echipă se adaugă uneori câte un observator sau doi de la anumite organizaţii neguvernamentale. 
 - După procesul de votare și închiderea secției sunt niște pași de urmat (sigilarea urnelor, strângerea ștampilelor cu mențiunea „Votat” și anularea buletinelor de vot nefolosite). Important de subliniat este faptul că în tot acest timp operatorul de calculator înregistrează video și audio tot procesul de numărare prin poziționarea tabletei într-un loc din secție care să ofere o bună acoperire a întregii încăperi. 
- Se trece apoi la deschiderea pe rând a urmelor în care sunt buletinele de vot și se începe numărarea. Nu pierdeți din vedere natura și proveniența membrilor din secție care sunt pregătiți și alertați să urmărească şi să raporteze orice neregulă.
 - După ce buletinele valabil exprimate pentru un candidat sunt aşezate într-un singur teanc, nu un membru, ci uneori toţi, renumără acele buletine. 
 Acolo unde sunt întâlnite cazuri de buletine nule - cele care nu întrunesc în mod legal condiţiile de valabilitate (ex. ştampile pe mai mulţi candidaţi, lipsa ştampilei cu menţiunea „Votat”) sunt verificate şi de către alţi membri şi înmânate preşedintelui secţiei. Acestea au un regim special (îl explic mai jos)*. 
 - După terminarea numărării de către toţi reprezentanţii partidelor şi de către preşedinte şi locţiitor se întocmeşte un Proces Verbal cu datele obţinute, proces verbal semnat şi agreeat de către toţi membrii unei secţii. 
Lipsa unei semnături trebuie explicată. 
Aceste date din procesele verbale sunt încărcate manual într-un program şi apoi fotografiate şi transmise prin tableta operatorului către BEC (Biroul Electoral Central). 
- Buletinele de vot valabil exprimate se leagă şi se pun toate într-un sac ce va fi sigilat, ştampilat şi semnat de către preşedinte şi toţi membrii şi care va fi transportat la Biroul Electoral de Sector. De asemenea, buletinele de vot nefolosite se vor sigila şi acestea într-un sac şi vor însoţi preşedintele şi locţiitorul la predare cu pază. 
- Procesele verbale împreună cu buletinele de vot declarate nule* sunt sigilate în acelaşi dosar şi se vor preda sub escortă militară organelor statului. 
Orice modificare care se face la sediul de predare se face doar cu acordul şi sub semnătura preşedintelui secţiei. 
 La sediul Birourilor Electorale de Sector sunt verificate procesele verbale şi corectitudinea de anulare a buletinelor declarate nule, după ce sunt predate toate ştampilele primite şi materialele menite să ajute membrii secţiei (pixuri, tuşiere, buretiere) procesul pentru secţia în cauză se încheie. 
    Sacii cu buletinele de vot şi toată documentaţia rămâne în grja şi proprietatea statului.
     Ăştia sunt principalii paşi pe care o echipă de 10 oameni îi parcurg după încheierea procesului de votare, 10 oameni care  ştiu că orice modificare nelegală voită a rezultatelor atrag după sine răspunderea penală.